توضیحات مختصر محصول

كارگاه تزئینات چینی, بلور و كاشی

1-هدف پروژه :

هدف از ایجاد این كارگاه سود آوری و تامین نیاز جامعه شهر و كمك به اشتغال زایی در سطح روستا می باشد این كارگاه دارای سه زمینه فعالیت یعنی تزئین چینی , بلور و كاشی  می باشد ظرفیت تبدیل چینی سفید به چینی آماده به مصرف برای این كارگاه 40 تا 50 هزار قطعه و برای بلور 500 تا 600 هزار قطعه و برای كاشی 60 تا 70 هزار قطعه در سال  می باشد كه این ظرفیت باید در 3 شیفت كاری تولید شود این كارگاه جمعاً 12 نفر را مشغول بكار دارد كه از این جمعیت 4 نفر را به عنوان مدیر عامل , مدیر داخلی , حسابدار و مسئول فروش و بقیه را به عنوان كوره بان 4 نفر , كارگر ساده 4 نفر و یك نفر سرای دار اختصاص داده است. شایان ذكر است كه تولیدات این شركت مستقیماً توسط خود این  شركت به بازار شهر منتقل شده و به فروش می رسد این تولید به مصرف بیشتر برای محصول چینی و بلور صدق می كند كه متقاضی زیاد دارد و تزئین كاشی بیشتر توسط سفارشاتی كه از مصالح فروشی ها و یا گاهاً  از افراد شخصی كه برای تزئین منازل خود استفاده می كنند صورت  میگیرد.

2-نیروی انسانی :

همانطور كه در بالا  اشاره شد یكی از اهداف این كارگاه برای رفع بیكاری در سطح جامعه روستا می باشد و تمام كارمندان و كارگران این كارگاه از افراد بومی می باشند در حال حاضر برای تولید یك شیفت كاری 4 كارمند یك سرایدار و 4 كوره بان و 4 كارگر ساده مشغول بكار هستند كه طبیعتاً برای تولید در شیفتهای بالاتر باید از كوره بان و كارگر بیشتری استفاده نمود. جدول حقوق كارمندان و كارگران به شرح زیر است:


جدول حقوق كاركنان

سمت

تعداد

نوع تخصص

حقوق/هزار تومان

مدیر عامل

1

مهندس سرامیك

200

مدیرداخلی

1

فوق دیپلم طراحی صنعتی

150

حسابدار

1

لیسانس حسابداری

150

مسئول فروش

1

دیپلم

100

كارگر ساده

4

مهارت تجربی

60

كوره بان

4

مهارت تجربی

80

سرایه دار

1

سیكل

60

3- مواد اولیه اصلی و بسته بندی:

مواد اولیه این كارگاه كه چینی سفید است از كارخانجات چینی و بلور مقصود و یا زرین تهیه می شود این كارگاه هزینه زیادی برای بسته بندی ندارد چون چینی سفید خریداری شده خود دارای بسته بندی است و بعد از عملیات تزئین نیز این چینی ها را در همان بسته بندی ها قرار داده و آماده برای بردن به بازار می باشد.

4-تولیدات و ظرفیت تولیدی :

همانطور كه قبلاً توضیح داده شد فعالیت این كارگاه در زمینه تزئین كاشی بلور و چینی می باشد ظرفیت نهایی این كارگاه برای تولید چینی 40 تا 50 هزار و برای بلور 500تا600 هزار و برای كاشی 60تا70 هزار قطعه در سال می باشد. كه ظرفیت فعلی این كارگاه همانطوری كه گفته شد بدلیل تولید بر اساس تقاضای بازار حدوداً تا ظرفیت نهایی بلور برای تولید بلور  و حدوداً ظرفیت نهایی چینی برای تولید چینی و  ظرفیت نهایی كاشی برای تولید كاشی می باشد . ظرفیت فعلی این كارگاه رابطه مستقیم با تقاضای بازار دارد . حدوداً  ظرفیت فعلی را در سال اول راه اندازی یعنی در سال 1383 داشته است كه پس از حدود 8 سال تولید این ظرفیت به ظرفیت فعلی كه فوقاً اشاره شد برای تزئین چینی و بلور و كاشی رسیده است كه در صورت تقاضای فراوان چه در سطح شهرستان و چه در سطح شهرهای مجاور این ظرفیت می تواند به ظرفیت نهایی كارگاه برسد.

5-مراحل و روش تولید:

مواد اولیه بعد از ورود به كارگاه از بسته بندی به دقت باز می شود چك       می گردند و در صورت داشتن شكاف كه در مرحله تولید در كارخانه تولید شده بوجود آمده است این شكاف را با مواد مخصوص كه برای رفع تركیدگی و شكاف چینی و كاشی مورد استفاده قرار می گیرد پر می شود كه روش تهیه این مواد به قرار زیر است:

5-1 - روش تزئین چینی :

بعد از درجه بندی چینی نوع گل مورد استفاده مشخص می شود و گل مورد استفاده را در داخل آب انداخته و بعد از 5 دقیقه از آب استخراج و بر روی چینی ها می چسبانند و با لیسه هواگیری می شود و بعد از آن خشك نموده و در قسمت بعد مارك چسبانیده می شود در صورت دیده شده شكاف به مرحله پر كردن شكاف با مواد مخصوص می رود و در مرحله بعد در داخل كوره گذاشته و بسته به نوع گل در درجه حرارت مناسب پخت می شود این روش برای تزئین بلور نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

5-2 - روش تزئین كاشی :

بسته به نوع گل و تعداد كاشی قالبی مناسب با تعداد كاشی ها تهیه و كاشی ها را در آن فیكس می كنند سپس گل را به روش بالا به آب انداخته و كاملاً طرح را روی كاشی می چسبانند لازم بذكر است قبل از چسبانیدن طرح كاشی ها حتماً باید مرطوب باشند سپس با كاتر هر طرح را به اندازه كاشی می برند و به ترتیب شماره می زنند و در مرحله بعد با لیسه هوا گیری       می شود و به ترتیب شماره در داخل كاست مخصوص كاشی در داخل كوره می گذارند وبعد از پخت به ترتیب شماره می زنند وبسته بندی می كنند .

 5-3 - روش تهیه مواد برای پر كردن شكاف :

این ماده از سه ماده اكسید منیزیم،اكسید روی  و منگنز تهیه می شود و روش تهیه آن به صورت زیر است اكسید منیزیم واكسید روی ومنگنز را با هم مخلوط كرده در داخل كوره تا دمای مناسب پخت می شود و بعد از استخراج از كوره با روغن ترمانتین مخلوط و به مدت یك هفته به صورت سر بسته نگهداری می شود و بعد مورد استفاده قرار می گیرد .

6-محل اجرای طرح :

این طرح در استان اصفهان  شهرستان شهرضا , شهرك صنعتی  اجرا شده است. این مكان از لحاظ راههای ارتباطی با سایر مناطق دارای شرایط خوبی بوده است و از طرفی میزان قیمت زمین در شهرهای كوچك  نسبت به جاههای دیگر خیلی كمتر است . این طرح چون آلودگی هوا ندارد و انرژی مصرفی خود را از شبكه برق تهیه می كند از لحاظ آلودگی محیط زیست و هوای شهری  مسئله ساز نیست.

7-هزینه های سرمایه گذاری طرح :

1-7 زمین :

این طرح در زمینی به وسعت 1000 متر مربع اجرا شده است كه ابعاد این زمین 20 در 50 متر می باشد صاحب این طرح برای خرید زمین هزینه ای نداشته چون این زمین جزء باغ و املاك او بوده است ولی قیمت هر متر مربع زمین در شهر  شهرضا  در سال 1367 كه سال خرید این زمین بوده است   برابر با 3 هزار ریال هر متر مربع بوده است .

2-7 - تسطیح و محوطه سازی :

این زمین احتیاج به تسطیح و محوطه سازی نداشته و هزینه ای در بر         نمی گیرد.

3-7 - دیوار كشی :

دیواره های این كارگاه در قسمت محوطه از بلوك بوده كه ابعاد آن به شرح زیر است : طول :40 سانتیمتر –عرض : 20 سانتیمتر و ارتفاع: 20 سانتیمتر .

4-7- ساختمانها :

این طرح دارای 300 متر مربع ساختمان تولیدی –100 متر مربع ساختمان اداری و 600 متر مربع ساختمانهای جنبی مانند انبار و پاركینگ می باشد ساختمان تولیدی این طرح از نوع سوله به ارتفاع 9 متر كه ابعاد آن 10×30متر می باشد كلیه كارهای ساختمانی ، محوطه سازی ، جدول بندی و سوله این طرح را به صورت پیمان كاری به شركتی  واگذار می گردد كه  هزینه ساخت این طرح بجز ماشین آلات در سال 1383حدوداً 100000000میلیون ریال بوده است 

نمایش بیشتر
قیمت محصول

19,500 تومان

قوانین استفاده

خرید محصول توسط کلیه کارت های شتاب امکان پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود محصول در اختیار شما قرار خواهد گرفت و هر گونه فروش در سایت های دیگر قابل پیگیری خواهد بود.